Učitavanje događaja

« Svi događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Gospa Velikoga hrvatskog krsnog Zavjeta

5. kolovoza 2022

Na ovaj dan se slavi i spomendan Gospe Velikoga hrvatskog krsnog Zavjeta. Pralik Gospe Velikoga zavjeta najstariji je poznati Gospin lik u hrvatskoj umjetnosti iz crkve sv. Marije u Biskupiji kod Knina iz 11. st. Gradnja crkve započela je u 9. stoljeću a radove je dovršio hrvatski kralj Dmitar Zvonimir. Ta je crkva jedno vrijeme bila stolna crkva kninskoga biskupa. Prema tome praliku izliven je u zlatu i srebru lik Gospe Velikoga hrvatskog krsnog Zavjeta, kao zavjetni dar svega hrvatskog naroda i svih naših vjernika (darovima Hrvata katolika iz cijeloga svijeta).

Uz proslavu Gospe velikog hrvatskoga krsnog zavjeta | Župa Presvetoga Srca  Isusova - Vinišće  Predstojeći događaji Gospa Velikoga hrvatskog krsnog Zavjeta

Ovaj zlatno-srebrni Gospin lik blagoslovio je papa Ivan Pavao II. na svehrvatskom jubilarnom hodočašću u Rimu 30. travnja 1979. U Rimu je tada kardinal Kuharić rekao u bazilici sv. Petra pred papom Ivanom Pavlom II.: „Dolazimo k Vama s prokušanom vjernošću Crkve u Hrvata koja živi već 13 stoljeća…Održali smo vjernost svetom Petru i njegovim nasljednicima… Potvrđujemo pradjedovski i svoj zavjet vjernosti, u sadašnjosti i za budućnost.” A u svojoj propovijedi Ivan Pavao II. rekao je Hrvatima: „Budite vjerni, budite postojani, budite ponosni na svoje kršćansko ime… Molim vas: budite vjerni Bogu i sv. Petru.” Pralik Gospe velikog zavjeta je kao zavjetni simbol postavljen ponad oltara u Gospino svetište u Solinu, te i danas tamo stoji kao svjedočanstvo našeg zavjetnog jubileja. U tom liku Gospe Velikoga Zavjeta simbolizirana je sva naša zavjetna godina, taj lik postao je i ostaje novom svetinjom, u kojoj je sjedinjena sva naša prošlost.

MOLITVA GOSPI VELIKOGA ZAVJETA

Presveta Bogorodice i Majko naša!

Kraljice Hrvata, najvjernija Odvjetnice Hrvatske!

Izručujemo Ti, posvećujemo Ti narod i Crkvu Hrvata.

Povjeravamo se Tvojoj zaštiti.

Umnoži nam vjeru, učvrsti nadu,

ojačaj našu ljubav da prolazimo zemljom čineći dobro,

da ustrajemo u pradjedovskoj vjernosti Petrovu Nasljedniku

u zajedništvu Katoličke Crkve.

Najvjernija odvjetnice Hrvatske, to Te molimo! Amen!

(Iz jubilejske molitve Gospi velikoga zavjeta, kardinala F. Kuharića)

Opis: Na ravnoj plohi nalazi se Pralik Gospe, koja drži ruke na prsima s dlanovima okrenutim prema van. Oko glave je aureola a preko ramena prebačen plašt. Urezan je križ iznad glave i iznad čela. Pralik Gospe nalazi se unutar trokutastog zabata, koji se sastoji od nekoliko kamenih ulomaka. Ispod Pralika Gospe je luk na kojem je latinski natpis: “SALV(e) (re)G(ina) S(alve) V(i)RGO” (hrv. Zdravo Kraljice, zdravo Djevice).

Gospa Velikoga hrvatskog krsnog Zavjeta zaštitnica je i Vojne biskupije u Republici Hrvatskoj.

Detalji

Datum:
5. kolovoza 2022