Učitavanje događaja

« Svi događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

25 studenoga

Godine 1999. Ujedinjeni narodi su prihvatili 25. studenoga kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Taj je datum odabran kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u znak sjećanja na sestre Mirabel koje je 1960.godine u Dominikanskoj republici brutalno dao ubiti diktator Trujillo.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Nasilje nad ženama događa se u raznim aspektima; od ženskog i obiteljskog pa do društvenog života. Ono obuhvaća narušavanje građanskih, kulturnih, ekonomskih, političkih i društvenih prava žena. Činjenica da je u Hrvatskoj svakih 15 minuta fizički zlostavljana po jedna žena, govori dovoljno o ozbiljnosti problema. Od svih kriminalnih djela u Velikoj Britaniji četvrtina je ona nad ženama. U Kanadi je svaka deseta žena žrtva nasilja svog partnera, a u SAD-u svaka šesta.

Ti podaci su samo djelomični, jer većina nasilja ostaje neregistrirana. Nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura, od intelektualaca, radnika do dobro situiranih građana i političara. Većina pravnih sustava smatra nasilje u obitelji kriminalnim djelom koje podliježe sankcijama. Ti mehanizmi ponekad se nedovoljno koriste, stoga su se u mnogim zemljama žene samoorganizirale i otvorile skloništa za žene žrtve nasilja u obitelji. Skloništa su organizirale i neke društvene organizacije kao što je Caritas.

U skladu sa svime navedenim, građanska je obveza pridružiti se ovoj kampanji koja ne traži ništa drugo osim prava na život bez nasilja, promoviranja kulture nenasilja i međusobnog poštivanja spolova. Ravnopravnost spolova je demokratski zahtjev, a prava žena su, odgovaralo to nekome ili ne, ljudska prava.

Zašto Međunarodni dan?

  • Nasilje nad ženama predstavlja kršenje ljudskih prava,
  • Nasilje nad ženama je posljedica diskriminacije žena, u zakonu i također u praksi,
  • Nasilje nad ženama ometa napredak u mnogim područjima, uključujući iskorjenjivanje siromaštva, borbe protiv HIV / AIDS-a, te mir i sigurnost
  • Nasilje nad ženama i djevojkama nije neizbježan, prevencija je moguća i neophodna,
  • Nasilje nad ženama nastavlja biti globalna pandemija.

Činjenice i brojke

  • 35% žena i djevojaka diljem svijeta doživjeti neki oblik fizičkog i seksualnog nasilja u životu, a do sedam od deset žena se suočava s zlostavljanjem u nekim zemljama.
  • Procjenjuje se da je do 30 milijuna djevojčica mlađih od 15 godina i dalje u opasnosti od genitalnog sakaćenja, a više od 130 milijuna djevojčica i žena u svijetu su prošli taj postupak.
  • Diljem svijeta, više od 700 milijuna žena su stupile u brak kao djeca, 250 milijuna su se vjenčali prije 15 godina. Djevojke koje udaju prije 18 godina vjerojatno ne će završiti svoje obrazovanje i veća je vjerojatnost da će doživjeti nasilje u obitelji i komplikacije u porodu.
  • Troškovi i posljedica nasilja nad ženama će trajati generacijama.

Detalji

Datum:
25 studenoga