Učitavanje događaja

« Svi događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Međunarodni dan demokracije

15 rujna

Međunarodni dan demokratije – Budućnost za mlade

Danas se obilježava Međunarodni dan demokracije. Opća skupština Ujedinjenih Naroda rezolucijom A/62/7 (2007) potaknula je vlade na jačanje nacionalnih programa posvećenih promicanju i jačanju demokracije, te je stoga 15. rujna proglasila Međunarodnim danom demokracije.

Što je demokracija? Taj se pojam vrlo često koristi za sve i svašta – tamo gdje demokracije treba, tamo je često nema..a ima i mjesta gdje jednostavno demokracija nije ono što mi mislimo da jest.

Etimološki, riječ demokracija dolazi od one dvije poznate grčke riječi demos = narod i kratein = vladati. Stari su nam Grci podarili demokraciju – no ta grčka demokracija se uvelike razlikovala od one današnje, ne samo po tome što je u tom demokratskom procesu mogla i morala sudjelovati samo vrlo zatvorena i elitna grupa ljudi.

A što je demokracija danas? Pogledajmo što kaže Univerzalna deklaracija o demokraciji Međunarodne parlamentarne unije: „Demokracija je univerzalno prepoznat ideal, kao i cilj koji se temelji na zajedničkim vrijednostima koje dijele narodi u svjetskoj zajednici bez obzira na kulturne, političke, socijalne i ekonomske razlike. Stoga je demokracija temeljno pravo državljana i građana koje se treba ostvarivati pod uvjetima slobode, jednakosti, transparentnosti i odgovornosti, s dužnim poštovanjem pluralnosti stavova, i u interesu cijelog društva (javnom interesu).“

Dakle, demokracija je istodobno ideal, ali i skup institucija i praksi, a sve to kako bi se osiguralo konstruktivno okruženje za svakog pojedinca i za društvo u cjelini, istovremeno. Demokracija zahtijeva: jaki parlament, slobodne i poštene izbore, zagarantirana ljudska prava, jednakost spolova i potpuno odsustvo diskriminacije, aktivno civilno društvo, efikasne političke stranke i slobodne medije

Demokracija isto tako nije univerzalni model, svaka zemlja i svaki narod može i mora razviti demokratske procese i institucije u skladu sa svojom poviješću, kulturom i civilizacijskim dosezima, a to prepoznaju i Ujedinjeni narodi, ne postoji jedan i jedinstveni model demokracije (kako se to često pokušava prikazati).

Demokracija je zapravo – proces, stalni proces koji uvijek predstavlja neku težnju k onom idealnom. Nijedna zemlja na svijetu nije postigla idealni stupanj demokracije; no idealima se treba težiti, iako se možda nikada neće postići. Demokracija zato osigurava jednakopravnu participaciju svih državljana u političkom procesu, posebno kod pitanja koji se tiču javnih interesa, ali demokracija uključuje i maksimalnu informiranost građana, kao i davanje povjerenja i odgovornosti određenim osobama u određenim područjima ljudskog djelovanja.

Detalji

Datum:
15 rujna