Učitavanje događaja

« Svi događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Međunarodni dan udovica

23 lipnja

Odsutne u statistici, nezapažene od strane istraživača, zanemarene od strane nacionalnih i lokalnih vlasti i uglavnom zanemarene od strane organizacija civilnog društva – udovice su zapravo nevidljive. Ipak, zlouporaba udovice i njihovu djecu predstavlja jedan od najozbiljnijih kršenja ljudskih prava i  istinska je prepreka razvoju danas. Milijuni svjetskih udovice moraju izdržati ekstremno siromaštvo, proganjanje, nasilje, beskućništva, bolesti i diskriminacije u zakonima i običajima.

Danas je Međunarodni dan udovica

Dajući posebno priznanje za situaciju udovice širom svijeta, svih dobi i diljem regija i kultura, Opća skupština UN proglasila je 23. lipnja 2011, kao prvi ikada Međunarodni dan udovica, koji se svake godine treba obilježavati. Na taj dan zemlje-članice UN, međunarodne i nevladine organizacije redovito obilježavaju taj dan i ukazuju na teškoće udovica i njihove djece.

Tu rezoluciju je predložio Gabon, na temelju izvješća Fondacije Lumba u kojem je konstatirano da gotovo 60 miliona udovica živi u krajnjem siromaštvu. Supruga predsjednika Gabona, Silvia Bongo koja je predvodila kampanju, izjavila je da udovica ima svuda, ali u mnogim zemljama “one se ne mogu ni vidjeti, niti čuti”.

Detalji

Datum:
23 lipnja