Učitavanje događaja

« Svi događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Svjetski dan Alzheimerove bolesti

21 rujna

21. rujan se obilježava kao Svjetski dan Alzheimerove bolesti | Hrvatsko  Farmaceutsko Društvo

Na današnji se dan u svijetu obilježava Dan Alzheimerove bolesti. Svake godine javi se 4,6 milijuna novih slučajeva demencije u svijetu: svakih sedam sekundi jedna nova osoba oboli od Alzheimerove bolesti.  Procjenjuje se da ce do 2050. godine u svijetu biti 100 milijuna osoba s demencijom. Nijedna zemlja nije odgovarajuće pripremljena za suočavanje s krizom ovakvih razmjera.

Alzheimerova bolest je najčešći uzrok demencije i čini 60-70% svih demencija. Alzheimerova bolest i druge demencije su progresivne degenerativne bolesti mozga. Demencija utječe na mnoge aspekte života oboljele osobe kao i osoba koje ju okružuju, a posebice onih koji ih iz dana u dan njeguju.

Nedostatak osviještenosti i nerazumijevanje doveli su do nedostatka resursa za rješavanje ove krize. U svijetu je briga o ovom rastućem problemu tako mala da većina oboljelih i dalje pati bez potrebne pomoći i i nade. To se mora promijeniti. Kvaliteta života osoba s Alzheimerovom bolešću i drugim demencijama može se promijeniti. Prečesto oni, njihove obitelji i njegovatelji nemaju podršku koju trebaju i zaslužuju.

Detalji

Datum:
21 rujna