Učitavanje događaja

« Svi događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Zločin Armija RBiH – u Vitezu pobila osmoro djece tijekom primirja!

10 lipnja

U Vitezu u Bosni i Hercegovini granata Armije BiH, neposredno nakon potpisanog sporazuma o prekidu sukoba između hrvatske i muslimanske strane, pogodila je igralište na kojemu se nalazilo 14 djece. Osmero djece je poginulo, a ostala su stekla trajnu tjelesnu invalidnost. Za ovaj zločin do danas nitko nije odgovarao.

NEKAŽNJENI ZLOČIN "VOJSKE KOJA NIJE UBIJALA CIVILE": 25 godina od pogibije  osmero hrvatske djece u Vitezu | Dnevnik.ba

General Milivoj Petković, načelnik GS HVO-a, i general Rasim Delić, komandant GŠ ARBIH, sastavili su Sporazum između strana o prestanku sukobu u Bosni i Hercegovini dana 9. 6. 1993. u Kiseljaku. Sporazum je proširen i potpisan sljedeći dan kada je i stupio na snagu. Prema Član(k)u 1., koji je nosio naziv “Prestanak neprijateljstva”, dogovoreno je da “Počevši od 14.00 sati 10.lipnja 1993. godine, uspostavit će se apsolutni prekid vatre (op. a.) i zamrzavanje vojnih aktivnosti, uključujući vojne pokrete, raspoređivanje snaga i dalju fortifikaciju”.

Istoga dana, u 20.45, iz rejona Šljivičice i Kruščice, pod nadzorom snaga ARBiH, doletjela je minobacačka granata kalibra 120 mm u Podgradinu, jednom od naselja Viteza. Granata je pala tik do 14-ero djece koja su se igrali na košarkaškom igralištu. Petero djece je na mjestu granatiranja preminulo, a troje je djece podleglo ozljedama u bolnici. Preživjela djeca su nastavili živjeti s trajnom tjelesnom invalidnošću.

Najmlađa poginula žrtva bila je djevojčica od devet godina

Ovo su imena i prezimena poginule djece: Boris Antičević (1983.)Dražen Čečura (1978.)Sanja Garić, (1975.), njezin brat Milan Garić (1981.)Velimir Grebenar (1981.), njegova sestra Augustina Grebenar (1984.)Sanja Križanović (1978.) i Dragan Ramljak (1978.). Augustina Grebenar je preminula kao najmlađa žrtva napada, sa svojih navršenih devet godina.

Do danas nitko nije odgovarao za ovaj počinjeni zločin na malodobnom djecom.

Koliko je Sporazum bio ispoštovan od strane ARBiH govori izvješće, za dan 11. 6. 1993., Tihomira Blakšića, zapovjednika OZ SB, upućeno Mati Bobanu, Franju Tuđmanu i Milivoju Petkoviću, u kojemu stoji kako “Od 3.30 sati, jutros je počeo najžešći napad na svim crtama obrane (op. a.) od početka podmukle agresije” .

Ovo su do sada neobjavljene fotografije stradale djece u bolnici u Novoj Biloj, preuzete iz knjige fotoreportera Ante Čakića “Križni put Hrvata srednje Bosne 1992. – 1994.”, kao i jedna objavljena fotografija na internetskim stranicama fotoreportera Jamesa Masona.

 Izvor: narod.hr

 

 

 

 

 

 

Detalji

Datum:
10 lipnja